Kutsal Kitap’a Göre Tapınma Müziği Nasıl Olmalıdır?

137 kez okundu.

Kutsal Kitap, sürekli müzikten bahseden bir kitaptır. Yaratılış kitabının başında çeşitli müzik aletlerinden bahsedilmektedir (Yar. 4:21). Tanrı İsrail halkını Mısır’dan ve kölelikten kurtardığında Tanrı’ya bir ilahi ile tapındılar (Çık. 15:1-21). Mezmurlar zaten müzik eşliğinde söyleniyordu (bkz. 30. Mezmurun başlığı). İsa Mesih ve öğrencileri ilahi söylerlerdi (Mat. 26:10), Pavlus, ilk Hristiyanların ilahi söylemesini istedi (Kol. 3:16) ve imanlılar olarak cennette de ilahi söylemeye devam edeceğiz (Va. 5:9-10). Yani Kutsal Kitap baştan sona kadar Rab’bi yücelten ezgilerle dolu bir kitaptır.

Çok ilginçtir ki, Kutsal Kitap’ın hiç bir yerinde “İşte müziğin önemi budur. Bu yüzden müzik vardır.” diyen bir ayet bulunmuyor. Tevrat’ın ilk sayfalarında var olan, ancak hiç açıklanmayan bir şeydir. Ama yine müzikle ilgili ayetlere bakarak, Kutsal Kitap’a uygun bir şekilde tapınmayı yönetmek isteyen bizler için önemli, pratik dersler çıkarabiliriz.

İlk olarak, Kutsal Kitap ilahi söylememizi buyuruyor: “Birbirinize mezmurlar, ilahiler, ruhsal ezgiler söyleyin; yürekten Rab’be ezgiler, mezmurlar okuyun” (Ef. 5:19). Tabii ki istisnai durumlar olacaktır (zulmün olduğu yerler, işitme engelli topluluklar, vs), ama genel olarak bir kilise için Rab’be ilahilerle tapınmak şarttır.

Ama nasıl bir müzik ile tapınacağız? Hangi enstrümanları kullanacağız? Hangi melodiler ve akorlar Rab’bi yüceltir? Bu soruları cevaplamak için bir kaç ayete bakmamız yeterlidir. Mezmurlarda bir sürü farklı enstrümandan bahsediliyor. Mesela, Rab’bi sevenler O’nu boru (150:3), ney (150:4), ve lir (33:2) ile övmektedir. Ama Daniel kitabında, bu aynı enstrümanların putperestlik için kullanıldığını görürüz (Dan. 3:7). Yani aynı enstrümanlar hem Rab’bi yücelten şeyler hem de Rab’bi iğrendiren şeyler için kullanılıyordu. Demek ki herhangi bir enstrüman tek başına iyi ya da kötü olmuyor. Önemli olan, çalınan müziğin Rab’bi yüceltip yüceltmediğidir.

Bu yüzden herhangi bir enstrüman Rab’bi yüceltmek için kullanılabilir. Kutsal Kitap’ta bir sürü farklı enstrümanın, imanlıların övgü sözlerine eşlik ettiğini görüyoruz (Mez. 150: 3-5). Tef, saz, ney, lir, boru, zil, çenk, vs. ile ezgiler söylenirken dans ediliyor (Mez. 149:3), el çırpılıyor (Mez. 47:1), sevinç çığlıkları atılıyor (Mez. 95:1), el kaldırılıyor (Mez. 63:4) ve diz çökülüyordu (Mez. 95:6). Ayrıca, Kutsal Kitap’ın bize anlattığı müzik genelde sessiz, sakin bir müzik değildir. Kutsal Kitap’ta Rab’bi övenler yüksek sesle över (Neh. 12:42, 1.Ta. 15:16). “Söylemek” kelimesi değil de “haykırmak” kelimesi kullanılıyor (Mez. 95:1). Yani Kutsal Kitap’ın betimlediği tapınma sahnelerini incelediğimizde, çok enstümanlı, gayet hareketli, çoşkulu, sevinçli ve yüksek sesli tapınma zamanları karşımıza çıkıyor. Bizim tapınma zamanlarımız da böyle olsun. 

Fakat bütün enstrümanlar birbiriyle eşit değildir. Rab’bi en çok hoşnut eden enstrüman, insan sesidir. Saz ve ney güzeldir. Gitar ve bateri de güzel. Ama Kutsal Kitap’ta bütün diğer enstrümanlardan daha çok insan sesinden bahsediliyor. Enstrümantal müzik güzeldir, ama kiliselerimizde ağzımızı açmadan tam anlamıyla tapınamayız. 

Bununla birlikte Kutsal Kitap, Rab’be müzikle tapınanların enstrümanlarını güzel çalmasını istiyor (Mez. 33:3). İsrail’in tapınak düzeninde müzisyenler vardı ve hepsi enstrümanlarını çalmakta oldukça iyiydi (1.Ta. 15:22, 25:7). Yani Eski Antlaşma’nın tapınak müzisyenleri, bugün bir çok kiliselerde görülen “Gitarda birkaç akor öğreneyim yeter” diyen tapınma liderlerine pek benzemiyordu. Tapınmayı yönetenler olarak müzik konusunda ilerlemek için çaba göstermeliyiz. Tabii ki “Kilisede çalmak için harika bir müzisyen olmanız gerekiyor” demiyorum. Kilisenizde müzikten anlayan kimse yoksa ve siz gitarda 4 akor biliyorsanız, o dört akorla Rab’bi yüceltin. Ama ruhsal tapınmamızın ve Tanrı’ya adanmışlığımızın bir parçası olarak müzikte ilerlemek için çaba göstermeliyiz. Bunun Tanrı’yı hoşnut ettiğini düşünüyorum, çünkü kiliseye daha iyi hizmet edebilmek için kendimizi geliştirmeliyiz (1.Ko. 14:12).

Kutsal Kitap’taki müzik kavramıyla ilgili binlerce makale yazılabilir. Bu makalede hiç değinmediğimiz çok derin teolojik konular da var. Rab’be ilahilerle tapınalım, kiliselerimizde sevinçli ve coşkulu tapınma zamanları yönetelim, Rab’be daha iyi hizmet edebilmek için kendimizi geliştirelim ve ne olursa olsun Rab’bi yüceltelim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir